>>Welkom bij één van de oorspronkelijke sites van de gefuseerde Ark/Rank wijkgemeente<<

Predikant

Een beknopte autobiografie van de wijkpredikant dr. Gert den Hartogh, geschreven augustus 2018:

PREDIKANT…

Nu al weer meer dan 17 jaar heb ik het voorrecht de Arkgemeente als predikant te mogen dienen. Na in 1986 te zijn begonnen in de Gelderse Achterhoek, in de streekgemeente Silvolde-Gendringen, verhuisden we in oktober 1990 naar Werkendam, een dorp van schippers en baggeraars aan de rand van de Brabantse Biesbosch. Tot februari 2001 verbonden aan de gereformeerde kerk aldaar, – eerst als gemeentepredikant (tot 1996), vervolgens als ‘predikant met bijzondere opdracht’ gedurende de periode 1996-2000; dit in het kader van mijn promotiestudie aan de Universiteit van Utrecht. Vanaf augustus 1997, na min of meer toevallig in het onderwijs te zijn terechtgekomen is door mij aan diverse scholen godsdienst, filosofie en klassieke talen gedoceerd.

In oktober 2000 was er het eerste contact met de beroepingscommissie van de Arkgemeente. Dit leidde in november van datzelfde jaar tot een beroep en na in februari 2001 intrede te hebben gedaan, verhuisden we naar Krimpen. ‘We’: – behalve ondergetekende – mijn vrouw Baukje, alsmede onze vier kinderen: Hendrik-Frans (32), Johannes (30), Magdalene (28) en Rudolf (27). Inmiddels allemaal getrouwd, – terwijl wij inmiddels zes kleinkinderen hebben.

…VAN DE ARK

Juist tegen de achtergrond van het verregaande individualisme en daarmee samenhangende ontwikkelingen binnen het geheel van de maatschappij (m.n. de eenzaamheidsproblematiek die als een direct gevolg daarvan beschouwd kan worden) wordt door mij veel waarde gehecht aan het samen-kerk-zijn; dit heeft de laatste jaren ook in Krimpen concreet gestalte mogen krijgen in het proces dat in 2008 geleid heeft tot de vorming van de Protestantse Kerk. Inmiddels is in dit proces sprake van een nieuwe fase in zoverre er sprake is van een vérgaande samenwerking met de hervormde wijkgemeente ‘De Rank’. Met het oog daarop hopen we de komende jaren in alle gezamenlijkheid te zullen komen tot de realisering van werkelijke eenheid. Augustinus wees er meer dan 1600 jaar geleden al op dat mensen geen muren moeten bouwen maar bruggen. Overigens een rechtstreekse verwijzing naar het Latijnse woord voor priester, pontifex, dat letterlijk ‘bruggenbouwer’ betekent. En met het oog daarop is het ook mijn droom, dat ik de komende jaren zal mogen bijdragen aan de afbraak van de muren en de bouw van bruggen. (Is Nederland überhaupt niet mede groot geworden dankzij de bruggenbouw?).

Dit ‘brugelement’ komt vooral tot uitdrukking in de titel die in 2011 aan het  Beleidsplan van de Arkgemeente is meegegeven: ‘In liefde één’.

Daar is verder niets aan toe te voegen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.